Відповідно з англійським чайним етикетом, ні в якому разі не можна обмежуватисяодним сортом чаю. Зазвичай на вибір пропонуються 8-10 сортів чаю.
Чайний столик розташовується у вітальні, біля каміна. Скатертина краща однотонна, біла або синя. Для проведення церемонії знадобляться чайні пари, чайник з чаєм, глечик з окропом, молочник з молоком або вершками, десертні тарілочки длязакусок, ніж і вилка для кожного гостя, чайні ложечки, ситечко і підставка дляситечка, цукорниця з кусковим цукром, щипці для цукру і шерстяний чохол длячайника з чаєм.
Весь посуд повинна бути з одного сервізу.

Закуски подаються на стіл відразу, до подачі чаю, але обов'язково в присутності гостей. За традицією, до послєполудєнному чаю подають хліб, солоне масло, свіжі огірки та помідори, яйця, тости з корицею, мигдальне печиво, джеми, бісквіти, булочки, пампушки, тістечка і торти. І, звичайно, найвідоміша у світі закуска - сендвічі. Лорду Джону Сендвіч належить ідея приготування бутербродів з двох платівок хліба з начинкою з шинки, шоколаду або джему посередині. У такому вигляді підігрівати й подавати до столу бутерброд набагато зручніше.
Лимон, нарізаний часточками, подається на окремій тарілочці і цукром не посипається. Англійці чай з лимоном називають «російським чаєм». Лимон додають в чай з вмістом бергамота і китайські зелені чаї.
Самий каверзне питання в англійському чаюванні - чай в молоко або молоко в чай.За старовинною традицією, спочатку наливають молоко (чверть чашки), а потім вже заварений чай. Вважається, що саме в такій послідовності обидві складові краще перемішуються. За іншою версією, англійці побоювалися за дорогою фарфор і тому в нього не наливали відразу гарячий чай.
Коли всі учасники церемонії визначилися з вибором сорту чаю, можна приступить до його заварювання. Спочатку готують чайник для заварювання, обполіскують його водою (90-95 градусів). Потім в чайник засипають заварку - 1 чайна ложка на одного питущого. Всі заливається окропом на 3-5 хвилин: за цей час чай зможе розкрити всі свої достоїнства - спочатку вивільняються ефірні масла і танін, потім з'являються кофеїн і той самий терпкий смак.
Цей чай відразу ж розливають по чашках і відразу ж додають в чайник кип'яток з глечика. Англійці п'ють тільки гарячий чай.

Англійське чаювання, як і всяка церемонія, не терпить суєти. Все тут покликане до максимуму приємних відчуттів: і від вишуканого смаку чаю, і від спілкування в приємній компанії.
В Англії чай п'ють з молоком! Поки чай настоюється, в добре підігріті чашки наливають зігріте, але не кип'ячене молоко по 2-3 чайні ложки, а потім вже в молоко наливають чай.
Англійці чай п'ють три рази в день і в строго певний час: вранці за сніданком, в 13 годин за ленчем і в так званий «файв-о-клок» (в 17 годин).
Найулюбленіше чаювання - саме п'ятигодинне. В цей час зазвичай у кого-небудь будинку збираються старі друзі і приятелі.
З громадських місць чаювання поступово перемістилося в будинку, в сім'ї і стало улюбленим дозвіллям.
Маючи 59 мільйонів людей населення, англійці щодня випивають 165 000 000 кухлів чаю. 86% кухлів чаю випивається саме вдома.

Немає коментарів:
Дописати коментар