Англійський грог
Важко знайти інший напій, заснований на чаї, який був би настільки знаменитий, як англійська грог. Багатьом знайомі слова популярної Шотландської застільної пісні на слова Роберта Бернса "... Про Бетсі, налийте в дорогу нам грог склянку!"
Придумав грог на королівському флоті Великобританії в 1770 році Командувач флотом адмірал Вернер розпорядився заради економії видавати морякам замість чистого рому розбавлений. Адмірал мав прізвисько "Старий грог" зважаючи првичкі прогулюватися по палубі в будь-яку погоду в накидці з матеріалу "грог-крем», і моряки висловили своє невдоволення, присвоївши назву "грог" цьому нелюбу напою. Новий напій однак вдосконалився: вмсето води в грог стали додавати міцний настій чаю з цукром і розливати гарячим, що швидко змінило ставлення до нього.
З'єднання в єдиному гарячому напої алкоголю, чаю і цукрового сиропу створило такий "букет енергії", що грог оцінили сповна. Він виявився незамінним у випадках переохолодження, повного виснаження сил, і його стали застосовувати як рятівний засіб.
Готують грог на основі обичногот чорного чаю трьох-п'ятикратної фортеці. Для цього потрібно заварити 50-грамову пачку чаю в 1 літрі води. Напоготові потрібно мати 1 літр міцного спиртного і 200-250 грам цукру.
- Закип'ятити окремо 1-2 склянки води і влити в неестолько ж спиртного (рома, коньяку, джину або горілки), засипати слідом весь цукор. Проварити цю суміш 5 хвилин до стану сиропу.
- У отриманий гарячий сироп влити, швидко помішуючи, настояний готовий чай, додавши подвійну-потрійну порцію підігрітого спиртного (рома, коньяку, джину або горілки).
- Виходить напій, в якому на 1200-1400 мл води доводиться 750-1000 мл спиртного.Цей гарячий напій п'ють, не остуджуючи, причому маленькими ковтками, і п'ють не для розваги, а як ліки, які до речі саме в холоднечу або негода.
У наш час грог готують часто на основі коньяку, рому або горілки з додаванням соку лимона або апельсина або кориці і перцю, навіть підсолоджують медом.

Англійська "Яєчний чай" (кастерд)
Необхідно прогріти великий фарфоровий чайник об'ємом близько літра, засипати в нього 5-6 ложок звичайного чорного чаю і залити в чайник спочатку 100-150 мл окропу, а слідом 500 мл киплячих сливок. Дати настоятися 10-15 хвилин.
- Розтерти тим часом яєчні жовтки з цукром, збити їх і, змішавши швидко з полстаканом взятого з чайника чаю, влити всю цю суміш в чайник, постійно розмішують її ложкою протягом 2-3 хвилин, стежачи за тим, щоб желткт не згорнулися.
"Яєчний чай" готовий. Вранці цей чай зі скибочкою хліба з маслом може дати хороший заряд бадьорості.

Немає коментарів:
Дописати коментар